Det här med lampor och belysning kan ju låta enkelt, men när du väl står där i ditt nya hus eller din nya lägenhet och inte riktigt kan sätta fingret på vad som inte stämmer när det gäller belysningen, kommer du kanske vara glad att du läste den här artikeln. Den handlar nämligen just om lampor, belysning och inredningen i ett hem – vad man bör tänka på vid inköp av lampor och hur behovet av belysning hemma kan se ut.

Vi har väl alla varit där – nyinflyttade och precis konstaterat att de gamla lamporna inte riktigt passar in i det nya hemmet men ändå osäkra på vad det är som fattas. Det finns många olika typer av lampor man kan använda sig av för att lysa upp ett hem. Det som många tänker på allra först är taklampor. Och visst är en bra taklampa eller flera en viktig del av belysningen i ett rum. Taklampan lyser upp stora delar av rummet vilket är helt nödvändigt när vi exempelvis städar, tränar, när barnen leker eller när vi utför fysiska aktiviteter i rummet.

Det går visserligen att klara sig med endast taklampor, men det blir knappast mysigt och hemtrevligt. Generellt kan man säga att ett litet rum bör ha åtminstone 3-4 ljuskällor, varav en alltså är taklampan. För när man ägnar sig åt lugnare aktiviteter och exempelvis umgås med vänner, vilar, lyssnar på musik och chillar vill man inte ha taklampan tänd – då är det klart trevligare med en softare belysning som kan bestå av exempelvis en fönsterlampa, en vägglampa och en bordslampa med lampskärm eller annat som gör ljuset mjukt och mysigt. Vid ännu lugnare aktiviter, till exempel vid sovdags, tycker många barn och vuxna om att ha en nattlampa tänd, en enkel och billig säkerhetsåtgärd exempelvis vid nattliga toabesök för dig som inte vill tända starkare lampor vilket kan öka risken att det blir svårt att somna om.

En annan typ av belysning som är bra och snudd på nödvändig att ha är spotlights eller andra lampor som ger ett riktat koncentrerat ljus som inte alls är särskilt mjukt. Spotlights kan vara vägglampor, bordslampor eller golvlampor som är perfekta för läsning och annat som kräver ett starkt ljus på en begränsad yta.

Slutligen har vi belysning som används för dekoration. Man kan också ha lampor som kanske inte tillför så mycket ljus men istället blir som blickfång och konstverk, som till exempel en lugnande lavalampa eller en ljusslinga som läggs högt upp på en hylla, en sängram eller under en tavla – som lyser litegrann men framför allt framhäver snygga saker i inredningen i rummet.

Ett rum med en bra belysning bör alltså ha minst 3-4 men gärna 5-6 ljuskällor av varierande typ. Givetvis kommer alla lampor sällan vara tända samtidigt, men har du många ljuskällor kan du alltid kombinera ihop de som för tillfället ger ditt rum önskad och komplett belysning – ett enkelt sätt att anpassa rummet efter det man tillfället gör där inne. Så fler lampor av olika typer – starka lampor, svaga lampor, softa lampor och koncentrerad riktat belysning – det är ett bra tips för att få till en perfekt belysning hemma.