Att sätta sina pengar i arbete och skapa tillväxt är något vi svenskar har som förmåga att ta för givet. Vi har generellt väldigt dålig koll på hur vi kan och bör hantera våra pengar som finns kvar på kontot i slutet av månaden. De flesta av oss har hört talas om aktier, fonder, fastighetsinvesteringar eller olika sparformer som fasträntekonto och fondspar, och även om många av oss Svenskar faktiskt sparar eller investerar pengar i någon form idag så är både kunskapen och intresset undermåligt.

Att lära sig det fundamentala inom investeringar, spar och hur man hittar de bästa lånen kan göra stor skillnad på din privatekonomi. Att jämföra lån mellan olika banker eller vilken typ av finansiering som är mest förmånlig när du skall köpa en bil, är inte så enkelt om du inte vet vad du skall leta efter. Samma gäller investeringar, att vakna upp en dag och säga att man skall börja investera sina sparpengar är ju givetvis en möjlighet, men slutar sällan bra.

Man behöver ingen universitetsutbildning för att bli bra på att investera, spara eller förstå fundamentala lånevillkor, men att börja leta själv på internet kan vara en djungel och det svåraste är att veta vart man ska börja. Det finns mängder med utbildningsmaterial för att lära dig handla med aktier, fonder och hur du lägger upp ett sparande på bästa möjliga sätt. Det bästa du kan göra för att komma igång är att ta kontakt med din bank eller via en aktiemäklare på nätet, och börja där.