Eftersom vi i Sverige har vinterväglag under flera månader varje år finns det en lag som säger att alla fordon måste ha vinterdäck under tiden 1 december till den 31 mars. Från 16 april till den 30 september är det inte tillåtet att ha dubbdäck på om man inte ska framför sitt fordon på plats där det råder vinterväglag eller förväntas råda vinterväglag. Med vinterväglag menar man då det är is på vägarna, snö eller snömodd.

Läs mer hos Polisen.

Däremot så är det tillåtet att ha allrounddäck (dubbfria) på året runt även om dessa däck inte rekommenderas sommartid då de har sämre grepp. Speciellt vid regn.

Kraven på vinterdäck gäller både personbilar, lätta lastbilar och tunga fordon så som lastbilar, bussar och husbilar. Även släp som ska framföras i trafik vintertid måste vara utrustad med vinterdäck.

Byta själv

Många väljer att byta däck själva vilket är billigt samtidigt som det inte är ovanligt att man gör sig illa. Framför allt är det viktigt att hitta en plats med plant underlag. Man bör använda sig av en garagedomkraft och inte den domkraft som medföljer bilen. Den ska endast användas vid nödfall så som vid punktering på vägen.

Ett problem man ofta stöter på är muttrar som sitter för hårt eller att man inte skruvar på dem tillräckligt efter bytet. En mutter får aldrig skruvas åt för hårt, då går den sönder, men den måste ändå sitta rätt på plats. Ett hjul som inte sitter fast kan bli en väldigt obehaglig upplevelse ute på vägarna.

Anlita verkstad

Fördelen med att anlita en verkstad är att de alltid har de rätta verktygen och man kan vara säker på att det utförs på ett professionellt sätt. På verkstaden balanserar man också däcken för att säkerställa att det inte blir obalans och vibrationer i bilen.

Den som vill utföra  däckbyte Gävle har ett flertal verkstäder att anlita. Men man bör vara ute i god tid för att boka tid, de sista veckorna i mars brukar de varit rejält fullbokade. Många verkstäder erbjuder möjligheten att boka direkt på nätet vilket är smidigt för den som inte har tid att ringa. Vill man inte förvara sina däck hemma brukar det även finnas möjlighet att förvara sina däck på verkstaden vilket sälla brukar vara dyrt. Smidigt och enkelt att ha däcken på plats när det är dags att byta igen vid nästa säsong.