Har du funderat på att börja raka dig med dubbelrakblad istället för moderna flerbladssystem? Fördelarna med de klassiska rakbladen är många, och när du väl lärt dig tekniken är risken liten att du kommer vilja gå tillbaka till systemrakhyveln.

Dubbelrakblad, dubbeleggade rakblad eller säkerthetsrakblad, används tillsammans med en säkerhetsrakhyvel (safety razor, dubbelbladshyvel). Bladen monteras på rakhyveln som då får två stycken vassa sidor att raka sig med. Säkerhetsrakhyveln var en gång i tiden det säkrare alternativet till en klassisk rakkniv. I dag finns även rakknivar med utbytbara rakblad, sk. shavettes.

Att raka sig med säkerhetsrakhyvel

Man skulle kunna tro att raka sig med dubbelrakblad är svårt och farligt, men faktum är att man realtivt snabbt får in den rätta tekniken. När tekniken väl är på plats så är en stor fördel att dessa rakblad ger ett betydligt bättre resultat än mordernare flerbladssystem. Bladen är både vassare och tunnare, och i och med att du själv kan variera vinkeln mot huden så kommer du även lättare åt och bladen ger därför en närmare rakning. Vassare blad minskar även risken för irritation och rakbränna.

Grundpelaren i rakninngstekniken är att själv inte använda något kraft. Du ska låta rakbladet och hyveln göra hela jobbet. Du märket snabbt vilken vinkel du bör ha mot huden, och med vassa blad så kommer rakningen att gå utmärkt. Det är bra att medan man rakar sig sträcka ut den hudyta som man för hyveln över, samt att förbereda ordentligt med rengöring och inlöddring innan man sätter igång.

Fördelar med dubbelrakblad

Att raka sig med dubbelrakblad och safety razor har många fördelar. För att nämna någa:

  1. Hållbarheten – Ett dubbelrakblad håller generellt betydligt längre än de moderna rakblad som finns idag. Detta gör att du inte behöver byta blad lika ofta, och att du därför även sparar pengar.
  2. Priset – Att priset blir betydligt lägre beror delvis på den ökade hållbarheten, men framför allt på att dubbelrakblad generellt säljs till betydligt lägre pris. Priserna varierar dock mellan olika märken och tillverkare, men även om du väljer marknadens dyraste blad så kommer du undan med kostnader under de för moderna systemrakblad från exempelvis Gillette.
  3. Bättre resultat – Rakning med dubbelbladshyvel ger ett bättre och närmare resultat än med moderna hyvlar och blad. Det beror delvis på att rakbladen är vassare, men också att du kommer åt bättre och kan variera rakbladets vinkel mot huden helt själv. Vassa rakblad i kombination med en bra teknik ger en mycket nära rakning.