Den allmänna bilden av jurister eller personer som är yrkesverksamma inom juridiken är medelålders paragrafryttare i dyra kostymer som debiterar enorma summor utan att redovisa vad dom har gjort. Detta är en nidbild som kanske stämmer i vissa fall med du skall komma ihåg att det är du som köpare av juridiska tjänster är den som väljer den jurist du vill samarbeta med. Konsumentverket anser att upphandling av juridiska tjänster är något av det svåraste man kan upphandla. Både privatpersoner och företag känner sig handfallna inför valet av jurist och ofta är behovet av juridisk expertis omgående med lite tid att prata med flera jurist byråer och höra sig för med vänner och bekanta. Nedan kommer en liten checklista för dig som är i behov av att anlita en juridisk expert.

Det finns gott om jurister och advokater i vårt avlånga land. Det finns inget facit att gå efter när man skall välja en jurist byrå som företräder en men här kommer några punkter för att underlätta.

Advokat eller Jurist?

Alla advokater är utbildade jurister, men alla jurister är inte advokater. En advokat har inte nödvändigtvis högre kompetens än en ”vanlig” jurist. Däremot är advokattiteln en stämpel på viss kompetens och lämplighet. Läs fördjupningen: ”Vad innebär en advokattitel?” för mer information.

Alla advokater har en juristutbildning men alla jurister är inte adovkater. Med det sagt är inte nödvändigtvis en advokat bättre kunskap en vad en jurist har. Däremot är advokat stämpeln tillviss del en försäkran om att personen ifråga har en viss kompetens och är lämplig enligt advokatsamfundet.

Vilket behov har du?

Alla advokater och jurister besitter kompetens inom specifika områden och vissa byråer inriktar hela sin kompetens inom ett område inom juridiken. Som ett exempel är Primus Juridik i Sundsvall experter inom idrottsjuridik vilket det enbart finns ett fåtal jurister och juristbyråer som är i Sverige. Som vanligt blir du en ofta en kund i mängden på en stor byrå men du kan få en personligare kontakt med en mindre byrå. En tumregel är att anpassa storleken på den byrån du anlitar till storleken på ditt eget företag och låta dom spegla varandra till viss del. Speciellt om du behöver anlita en byrå för löpande juridiska uppdrag.

Gör din egen research

Att jämföra byråer, jurister och advokater är svårt då alla fall är unika. Det finns ingen advokat eller jurist som kan vinna alla mål och tvister. Men det är alltid bra att höra runt i bekantskapskretsen om det finns några rekommendationer som du kan gå vidare med. Det är ingen ide att stirra sig blind på om ombudet har vunnit caset eller inte utan mer på hur bemötande har varit och hur arbetet har gått till under tiden som man haft ett samarbete. Våga gå på magkänslan och känna efter som det finns en kemi med juristen eller advokaten du planerar att anlita.