Enkla tips för att hålla ute tjuven

Enkla tips för att hålla ute tjuven

Allt fler drabbas av oönskade besök i form av inbrott och det går inte en dag utan att vi ser små notiser i tidningar och nyhetssidor på Internet som handlar om begångna inbrott. Värst drabbas vi under senhösten, men även under de andra årstiderna utsätts fritidsboenden, villor och lägenheter för åverkan.

Varje inbrott är en stor tragedi för den som drabbats och det är inte ovanligt att den som utsatts bär på rädsla och känner obehag lång tid efteråt. Tack och lov finns det sätt att skydda sig, men tyvärr inser många det först när de drabbats.

Efter ett inbrott blir det mesta ganska komplicerat. Polisen gör oftast en brottsplatsundersökning och letar spår, men tyvärr så går de allra flesta tjuvarna fria och klarar sig undan sitt straff för det brott de begått. Som drabbad måste du meddela försäkringsbolag och sammanställa vad du blivit av med och vilka skador som uppstått, samtidigt som du bearbetar känslorna av att någon okänd har rotat runt bland dina personliga tillhörigheter.

Så skyddar du dig

Om du bor i lägenhet är det enkelt att få ett fullgott skydd genom att satsa på en säkerhetsdörr av bra kvalitet. De flesta säkerhetsdörrar som säljs i Sverige har säkerhetsklass 3, men för ett bra skydd mot professionella tjuvar krävs oftast en dörr med säkerhetsklass 4. Enligt sakerhetsdorrar.net så är det inte så många som säljer sådana dörrar, men den Italienska tillverkaren Torterolo & Re har säkerhetsdörrar klass 4 som standard. Besök deras hemsida genom att klicka här. De har även lite exklusivare dörrar samt dörrar som kan anpassas avseende utseende så att den passar trapphusmiljön i övrigt. Ett annat sätt är att ha bra kontakt med grannarna och diskutera risken med dem så att ni har koll på varandras lägenheter och att alla har ögonen öppna och slår larm när något avvikande sker i trapphuset.

Bor du i villa är det ännu viktigare att grannar samverkar, gärna i form av grannsamverkan där även polisen ingår. Säkerhetsdörrar passar även till villor men måste kompletteras. Även fönster och altandörrar måste stå emot ett inbrottsskydd. Ett välbeprövat skydd är inbrottslarm som skrämmer bort många tjuvar, även om de mest professionella aktörerna vet att de har flera minuter på sig innan polis och vaktbolag är på plats. Det finns även små enkla saker du kan göra för att skydda dig såsom att lysa upp runt huset så att ingen okänd kan ta sig in utan att riskera upptäckt av grannar.

Att skydda sitt boende skickar en tydlig signal till tjuven att han är oönskad. Ett skydd ställer till besvär och gör motstånd och tjuvar är i regel ganska lata för annars hade de nog valt en annan bana i livet, så ett skydd gör verkligen nytta.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*