Ät psylliumfrön för en friskare mage och mot förstoppning

Psylliumfrön mot förstoppning

Psylliumfrön mot förstoppning.

Psylliumfrön är namnet på de frön som kommer från medicinalväxten Plantago ovata. Eftersom fröna är väldigt små och oftast är svarta till färgen kallas de också för loppfrön. I Egypten och i andra länder kring Medelhavet har man ätit dessa nyttiga frön i tusentals år för att motverka förstoppning och göra att magen mår bättre. Psylliumfrön innehåller över 50 % fibrer, vilket är en väldigt mycket även om man jämför med andra fiberrika frön som linfrön och chiafrön. Skalen från psylliumfröna innehåller ännu mer fibrer, över 85 %, och kan också användas som fibertillskott.

Hur du motverkar förstoppning med psylliumfrön

Förstoppning är tyvärr ett vanligt problem här i västvärlden. Den kost som vi äter här består till stora delar av kött, fisk, potatis, pasta och ris. Dessa livsmedel innehåller mycket energi och en hel del vitaminer och mineraler vilket är positivt. Men de saknar de viktiga fibrerna som vi framför allt får i oss frön frukt och grönsaker. Det svenska Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska äta 30 gram fibrer per dag, men de flesta svenskar får bara i sig hälften så mycket. Om man är vegetarian och vanligtvis äter mycket frukt och grönt så är det inget man behöver oroa sig över. Men om man vanligtvis äter mer kött än grönsaker så är det lätt hänt att man inte får i sig tillräckligt med fibrer. Brist på fibrer skapar obalans i magen och kan lätt leda till förstoppning och hård mage.

Obalansen i magen kan leda till förstoppning och det är den som psylliumfrön kan motverka. Du får en bättre balans i din mage om du äter psylliumfrön.

Äta psylliumfrön

Genom att äta psylliumfrön varje dag kan du säkerställa att du får i dig tillräckligt med fibrer och därmed kan förebygga förstoppning. Eftersom fröna innehåller så mycket fibrer behöver man inte äta särskilt mycket av dem, utan 1-3 matskedar per dag räcker. Fröna kan till exempel blandas i en god müsli och ätas med yoghurt, eller så kan de tillsättas i en bröddeg för att ge ett fiberrikt och luftigt bröd. Snabbast effekt får man dock om blandar fröna med varmt vatten och dricker. Efter 12-24 timmar borde fröna ha fått effekt och förstoppningen lindrats.

Se till att du verkligen får i dig av psylliumfrön för att motverka din förstoppning.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*